Zonder zorgen
trouwen en samenwonen
_______
Als u trouwt zonder vooraf huwelijkse voorwaarden te maken, dan ontstaat er een beperkte gemeenschap van goederen. Sinds 1 januari 2018 vallen niet alle bezittingen en schulden in de wettelijke gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen vallen buiten de gemeenschap. Dit geldt ook voor bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van u alleen waren. Dit kunt u anders regelen door het maken van huwelijkse voorwaarden. U kunt daarin afwijken van de wettelijke regeling.
Bij een geregistreerd partnerschap noemen we deze akte partnerschapsvoorwaarden. Ik help u graag bij het afstemmen van deze voorwaarden op uw voorkeuren en situatie. Alles wat ik in het vervolg van deze pagina vertel over voorwaarden, is van toepassing op huwelijkse en partnerschapsvoorwaarden.
Op maat vastleggen
Zo is het mogelijk om bescherming te bieden tegen schuldeisers én beide echtgenoten of partners aanspraak te geven op de helft van de waarde van het totale vermogen, alsof er sprake is van een algehele gemeenschap van goederen (zoals we deze voor 2018 kenden). Uiteraard kunnen hier uitzonderingen op worden gemaakt. Ook kan een heel andere regeling worden getroffen, die afwijkt van wat de wet voor u bepaalt. In alle gevallen help ik u graag om afspraken op maat vast te leggen.
Huwelijkse voorwaarden wijzigen?
Mijn advies is om huwelijkse voorwaarden eens in de vijf jaar te evalueren. Door te beoordelen of zij nog in overeenstemming zijn met uw situatie, voorkomt u onaangename verrassingen achteraf. U kunt huwelijkse voorwoorden namelijk tijdens uw huwelijk wijzigen. Dit kan uiteraard alleen als u daar samen voor tekent.
Samenlevingscontract
Woont u ongehuwd samen zonder geregistreerd partnerschap? Dan heeft de wet niets voor u geregeld: alle bezittingen en schulden zijn van ieder apart. In een samenlevingscontract kunt u afspraken vastleggen. Bijvoorbeeld welke gelden en goederen u samen deelt. Of wat er met uw woning of pensioen gebeurt als u uit elkaar gaat.
Uw wensen
Benieuwd wat in uw situatie de aandachtspunten zijn? Of heeft u specifieke wensen voor huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract? Ik kom graag bij u langs om uw situatie persoonlijk met u te bespreken. Ook buiten kantooruren. Maak vandaag nog een afspraak.
030-7991170 of info@apfr.nl